Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ημέρες της Σερβικής Δημοκρατίας στη Σερβία», στις 25 Σεπτεμβρίου, στο Εθνογραφικό Μουσείο του Βελιγραδίου παρουσιάστηκε το βιβλίο «Αφανείς Ήρωες της Ελλάδας», της συγγραφέως Γκορντάνα Μπλάγκογιεβιτς, που αφορά τον ηρωικό άθλο της «σωτηρίας της παιδικής ηλικίας» 20.000 Σερβόπουλα που φιλοξενήθηκαν από Έλληνες κατά τη διάρκεια των πολέμων της δεκαετίας του 1990. 

Το βιβλίο της Γκορντάνα Μπλάγκογιεβιτς, επιστημονικής συμβούλου του Εθνογραφικού Ινστιτούτου της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (SANU), αποτελεί μια αληθινή, συγκινητική μαρτυρία που αποδεικνύει ότι η καλοσύνη είναι πάντα δυνατή, αν το επιλέξουμε. 

Το βιβλίο εκδόθηκε από το Εθνογραφικό Ινστιτούτο της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (SANU), την Αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας στη Σερβία και την Αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. 

Στο βιβλίο, η Μπλάγκογιεβιτς αναφέρει ότι οι Έλληνες υποδέχτηκαν τα Σερβόπουλα σαν δικά τους, στις οικογένειες και τα σπίτια τους, φροντίζοντάς τα σαν καλοί γονείς. Η φιλοξενία έφερε στα παιδιά γαλήνη και τα έσωσε, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, κάτι που τα ίδια καταθέτουν σήμερα ως ενήλικες. 

Η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Γελένα Γιοβάνοβιτς, ανέφερε ότι το έργο «αφανείς ήρωες» ξεκίνησε  πριν από τέσσερα χρόνια, με σκοπό να αναδειχθεί επιτέλους η ιστορία της βοήθειας του ελληνικού λαού προς τον σερβικό. 

Σχετικά με το βιβλίο μίλησαν ο τακτικός καθηγητής του Τμήματος Εθνολογίας και Ανθρωπολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Βελιγραδίου, Βλαντιμίρ Ρίμπιτς, και η κριτικός Ιβάνα Μπάσιτς από το Εθνογραφικό Ινστιτούτο της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (SANU).