Φύση

Η Σερβική Δημοκρατία είναι μια χώρα με ψηλά βουνά, κοιλάδες, κρυστάλλινα ποτάμια και αιωνόβια δάση. Φωλιασμένη στην καρδιά των Δειναρικών Άλπεων, αυτή η μικρή χώρα είναι ένας φυσικός παράδεισος. Πρόκειται για μια παρθένα γωνιά του κόσμου που θα αναζωογονήσει όλες σας τις αισθήσεις και θα σας κάνει να επανασυνδεθείτε με τη φύση. Βρείτε την εσωτερική σας γαλήνη στην ησυχία των επιβλητικών βουνών, πιείτε τα πιο καθαρά νερά της Ευρώπης και απολαύστε κάθε στιγμή που θα περάσατε σε αυτό το απίστευτο μέρος.

Εθνικά Πάρκα

Αν και μια μικρή χώρα, η Σερβική Δημοκρατία είναι πολύ περήφανη για τα τρία συναρπαστικά Εθνικά Πάρκα της.
Το Εθνικό Πάρκο Sutjeska (Σούτγιεσκα) προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο με τη μοναδικότητα και την ομορφιά του. Η Σούτγιεσκα χαρακτηρίστηκε εθνικό πάρκο το 1962, ενώ η ιδιαιτερότητά της είναι η Perucica (Περούτσιτσα), ένα από τα τελευταία εναπομείναντα παρθένα δάση της Ευρώπης. Το πάρκο περικλείεται από την υψηλότερη βουνοκορφή της χώρας στο Maglic/Μάγκλιτς (2386 μ.), τα βουνά Volujak (Βόλουγιακ) και Zelengora (Ζελένγκορα) και απίστευτες παγετώδεις λίμνες. Τα νερά του καταρράκτη Skakavac (Σκάκαβατς) πέφτουν από ύψος άνω των 70 μέτρων.
Το βουνό Kozara (Κόζαρα) γνωστό και ως «Πράσινη ομορφιά», κηρύχθηκε το 1967 Εθνικό Πάρκο. Αν ψάχνετε ηρεμία και γαλήνη, βρίσκεστε στο σωστό μέρος, για να εξερευνήσετε μοναδική χλωρίδα και πανίδα, ορεινές πηγές, πυκνές δασικές εκτάσεις και πανέμορφα τοπία.
Το Εθνικό Πάρκο του ποταμού Δρίνου έχει ανεκτίμητη φυσική αξία, ενώ η κοιλάδα του που συνδυάζει χαράδρα και φαράγγι, μαζί με τους παραπόταμούς του, αποτελεί βιότοπο για πολλά ενδημικά είδη φυτών και ζώων.

Βουνά

Επιβλητικά, ιδιαίτερα και μοναδικά. Τα βουνά της Σερβικής Δημοκρατίας αφήνουν κάθε επισκέπτη τους άφωνο. Τα χαρακτηρίζουν υπέροχοι σχηματισμοί και δομές που διηγούνται την ιστορία τους, από τότε που τα δημιούργησε η Μητέρα Φύση.
Εντός του Εθνικού Πάρκου Sutjeska (Σούτγιεσκα), βρίσκεται το όρος Maglic (Μάγκλιτς), η υψηλότερη κορυφή στη χώρα και πραγματική πρόκληση για τους ορειβάτες.
Η Zelengora (Ζελένγκορα) θεωρείται ένα από τα ωραιότερα βουνά της χώρας, καθώς διαθέτει πολυάριθμες πηγές με πεντακάθαρα κρύα νερά, ρυάκια, ποτάμια και λίμνες .
Η Jahorina (Γιαχόρινα) είναι ιδανική για χειμερινά αθλήματα και αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα κοσμήματα της χώρας. Οι ολυμπιακές πίστες της είναι απαιτητικές και προκλητικές ακόμη και για τους πιο φιλόδοξους επαγγελματίες αθλητές κι αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω να παραδοθείτε στη μαγεία της Γιαχόρινα.
Το όρος Ozren (Όζρεν) βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας και αποτελεί ιδανική τοποθεσία για πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς. Απολαύστε την ευωδιά των δασών οξιάς, πεύκου και βελανιδιάς με θέα τις απέραντες εκτάσεις γης, και ακούγοντας ρυάκια, ορεινά ρεύματα και πηγές.

Ποτάμια

Ο ποταμός Tara (Τάρα), το «κόσμημα της Ευρώπης», είναι ένα άγριο τυρκουάζ και μπλε ορεινό ποτάμι που πηγάζει στο γειτονικό Μαυροβούνιο.
Στο παρελθόν μία κατολίσθηση του εδάφους στο δημιούργησε φαράγγι μήκους 82 χλμ. και εκπληκτικό φυσικό τοπίο που προσφέρεται για ατέλειωτη εξερεύνηση του ποταμού Τάρα. Η Τάρα εκβάλλει στον ποταμό Δρίνο, άλλο ένα αριστούργημα της φύσης, που φημίζεται για το βαθύ φαράγγι του και το πράσινο, κρυστάλλινο και καθαρό νερό. Βαρκάδα ή ράφτινγκ πάνω στον απρόβλεπτο ποταμό είναι ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσετε όσα έχει να προσφέρει ο Δρίνος.
Ο ποταμός Una (Ούνα) με τους παραποτάμους του είναι ένα πραγματικό διαμάντι και σύμβολο του καθαρού πόσιμου νερού, με καταρράκτες, νησίδες και πλούσια πανίδα.
Στον δήμο Šipovo (Σίποβο), βρίσκεται ο ποταμός Janj (Γιάνι), διάσημος για την περιοχή «Janjske Otoke», ή αλλιώς «Τα νησιά του Γιάνι», η οποία αποτελείται από αμέτρητους βαθμιδωτούς καταρράκτες, νησίδες, στενά και ορμητικά ρεύματα.
Στην περιοχή του Σίποβο, ο ποταμός Pliva (Πλίβα) που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές πόσιμου νερού στην Ευρώπη, σχηματίζεται από τρεις διαφορετικές πηγές.

Σπήλαια

Τα σπήλαια είναι τα ομορφότερα κοσμήματα της φύσης που πολλές φορές είναι ελάχιστα εξερευνημένα. Το σπήλαιο Orlovac (Όρλοβατς) βρίσκεται κοντά στην πόλη Pale (Πάλε) και αποτελεί φυσικό μνημείο με μοναδικό διάκοσμο. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα σπήλαια που έχουν εξερευνηθεί στη χώρα με πάνω από 2500 μ. εξερευνημένων διαδρόμων, ενώ οι επισκέψιμοι διάδρομοι έχουν μήκος 566 μ. Το σπήλαιο αποτέλεσε κατοικία της Αρκούδας των Σπηλαίων, που επιβεβαιώνεται από τα οστά που βρέθηκαν.
Το σπήλαιο του Παύλου (Pavlova pećina) βρίσκεται μόλις 2χλμ από τη Μονή των Πέτρου και Παύλου (Petro-Pavlov manastir) και είναι πολύ ιδιαίτερο στο εσωτερικό του, καθώς διαθέτει πλούσιο διάκοσμο και μοναδικές κολόνες. Μία μικρή μαγευτική λίμνη είναι κρυμμένη στο εσωτερικό του, ενώ σύμφωνα με την παράδοση το σπήλαιο κάποτε επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος κι εκεί μέσα βάφτισε τον τοπικό πληθυσμό. Το σπήλαιο Rastuša (Ράστουσα) κοντά στο Teslić (Τέσλιτς) είναι γνωστό για την γοητεία και τη μοναδικότητά του.

Μπορειτε να βρείτε περισσοτερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Τουριστικού Οργανισμου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας