Στις 26 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκαν στην Κέρκυρα και στην Νησίδα Βίδο, οι εκδηλώσεις μνήμης για τους Σέρβους πεσόντες στον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Τις εκδηλώσεις μνήμης, προς τιμήν των Σέρβων στρατιωτών και αμάχων που έχασαν τη ζωή τους στο διάστημα 1916-1918 στην Κέρκυρα, τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην Ελλάδα, Ντράγκαν Βούκοβιτς, η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας της Β-E στην Ελλάδα, Γέλενα Γιοβάνοβιτς, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής και ο Δήμαρχος Κέρκυρας, Στέφανος Πενηντάρχου Πουλημένος.

 

Εκ μέρους του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, Milorad Dodik και του Σερβικού μέλους της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Željka Cvijanović, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μεγαλοπρεπές σερβικό μαυσωλείο-οστεοφυλάκιο και στον θαλάσσιο χώρο, «Κυανούν Κενοτάφιο», μπροστά από τη νησίδα, αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες.

 

Στην Κέρκυρα ή αλλιώς το «Νησί της Σωτηρίας», όπως την αποκαλούν οι Σέρβοι, μεταφέρθηκαν τα υπολείμματα του Σερβικού στρατού και χιλιάδες πολίτες έπειτα από ένα μήνα σκληρής πορείας, μέσα στα Αλβανικά βουνά, το χειμώνα του 1915-1916, μετά την ήττα από τον Αυστρογερμανικό στρατό. Παρά την αλληλεγγύη και βοήθεια που προσφέρθηκε στους Σέρβους πρόσφυγες στο νησί της Κέρκυρας, η περίοδος αυτή θεωρείται μια από τις πιο τραγικές και άγριες περιόδους της πρόσφατης εθνικής ιστορίας. Πολλοί από αυτούς κατέληξαν στα βάθη του Ιονίου πελάγους και το «Κυανούν Κενοτάφιο», η θάλασσα γύρω από το νησάκι Βίδο, έγινε μέρος της σερβικής ιστορίας.