Τα αποκαλούν «τα παιδιά μας»!

Και πώς να μην τα αισθάνονται ως δικά τους, όταν έζησαν μαζί τους και τα φρόντισαν, κρατώντας τα μακριά από τον πόλεμο που μαίνονταν στις αρχές του 90’ στην Βοσνία. Αναφερόμαστε στις Ελληνικές οικογένειες, που άνοιξαν τα σπίτια τους για να υποδεχτούν Σερβόπουλα από τις εμπόλεμες περιοχές της Βοσνίας.

Η διαφορετική γλώσσα δεν πτόησε κανέναν και ενώ στην αρχή οι οικογένειες χρειάστηκαν την βοήθεια μιας λίστας με τις βασικές λέξεις συνεννόησης στα Σερβικά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το γλωσσικό πρόβλημα σχεδόν λύθηκε. Επικοινωνούσαν με πάρα πολλούς τρόπους και είχαν βρει ένα δικό τους δίαυλο επικοινωνίας. Αξιοποιήθηκε η γλώσσα του σώματος, οι γονείς έμαθαν κάποιες λέξεις στα Σερβικά και κυρίως τα παιδιά έμαθαν Ελληνικά.

Μπορεί η κύρια δυσκολία να ήταν η γλώσσα αλλά όταν υπάρχει διάθεση, πραγματικό ενδιαφέρον και κυρίως ΑΓΑΠΗ τότε τα κενά γεφυρώνονται.

Τριάντα χρόνια μετά, το project «Αφανείς Ήρωες», ξαναζωντανεύει, μέσα από τις δικές σας ιστορίες, την αγάπη που ένωσε τους δύο μας λαούς, έτσι ώστε οι μνήμες αυτές να χαραχθούν για πάντα στην Ιστορία και να γίνουν μια ακόμη μαρτυρία για την άθραυστη ελληνοσερβική φιλία!

Αφανείς Ήρωες *TRAILER*
Ελλάδα και οι Αφανείς Ήρωες της