Στεφάνι στη μνήμη των 6.000 Σέρβων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο νησί Βίδο στην Κέρκυρα, κατέθεσε σήμερα η πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Ζέλικα Τσβιάνοβιτς, συνοδευόμενη από την Πρέσβειρα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μίλιτσα Ρίστοβιτς Κρστιτς και την επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Γέλενα Γιοβάνοβιτς. Η κατάθεση έγινε στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων μνήμης για την παρουσία των Σέρβων στην Κέρκυρα και το νησί Βίδο  (1916-1918).

Μεταξύ των Σέρβων στρατιωτών που μοιραία οδηγήθηκαν στο νησί της Κέρκυρας, υπήρχαν άρρωστοι και εξαντλημένοι πολίτες. Στο νησί του Βίδο, όπου μεταφέρθηκαν πολλοί από αυτούς, η τραγωδία του Σερβικού λαού έφτασε στο αποκορύφωμά της. Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, τόσο κοντά στην ανέφικτη σωτηρία. Πολλοί από αυτούς κατέληξαν στα βάθη του Ιονίου πελάγους και το «Κυανούν Κενοτάφιο», η θάλασσα γύρω από το νησάκι Βίδο, έγινε μέρος της σερβικής ιστορίας.  Η τραγική μοίρα τους τραγουδήθηκε από τον Μίλουτιν Μπόγιτς στο διάσημο “Γαλάζιο Νεκροταφείο” που έγινε συνώνυμο με τα δεινά του Σερβικού λαού στο νησί του Βίδο.

“ΣΤΟ ΒΥΘΟ, ΕΔΩ ΟΠΟΥ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΣΤΡΑΚΑ ΥΠΝΟΣ ΒΑΘΥΣ ΒΑΡΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΒΡΥΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΦΥΚΙΑ ΝΕΚΡΑ ΚΕΙΤΑΙ ΤΑΦΟΣ ΓΕΝΝΑΙΩΝ, ΠΛΑΙ Σ ΑΔΕΛΦΟ ΑΔΕΛΦΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ”

Αιώνια η δόξα τους!

Αναλυτικό άρθρο και video σχετικά με την κατάθεση στεφάνων από το  Voria.gr