Η ημέρα της Σερβικής Δημοκρατίας εορτάζεται στις 9 Ιανουαρίου, είναι εθνική εορτή και αργία για την Σερβική Δημοκρατία. Στις 9 Ιανουαρίου του 1992 στο Σεράγεβο, η τότε Συνέλευση του Σερβικού λαού στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη εξέδωσε τη Διακήρυξη της Δημοκρατίας του Σερβικού λαού.

Η Δημοκρατία έχει διακηρυχθεί στα εδάφη των Σερβικών Αυτόνομων Περιφερειών και σε περιοχές και άλλες σερβικές εθνοτικές δομές στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών όπου οι Σέρβοι αποτελούν μειοψηφία εξαιτίας της γενοκτονίας εναντίον τους κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Η εθνοσυνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας ιδρύθηκε στις 24 Οκτωβρίου του 1991 ως Συνέλευση του Σερβικού λαού της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης με διοικητική έδρα στο Σεράγεβο. Λόγω του πολέμου η έδρα μετακινήθηκε στο Pale και παρέμεινε έως το 1998, όπου και ξαναμετακινήθηκε έπειτα στην Banja Luka.

Πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για την τήρηση της ημερομηνίας της Εθνικής ημέρας της Σερβικής Δημοκρατίας στις 25 Σεπτεμβρίου 2016 με ποσοστό ψήφων 99,8% υπέρ στο τελικό αποτέλεσμα.