Φιλάνθρωπος και ιδρυτής του ανθρωπιστικού μη κυβερνητικού Γαλλικού ιδρύματος Solidarité Kosovo, αφοσιωμένος στη βοήθεια των Σέρβων στο Κόσοβο και Μετόχια, γνωστός για το έργο του και τις φιλανθρωπικές του πράξεις σε όλη τη χώρα, ο Άρνο Γκουγιόν (Arno Gujon) στις 15/7/2020 δήλωσε δημόσια ότι υποστηρίζει τους “Αφανείς Ήρωες της Ελλάδας”, το project της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στην Ελλάδα.

Την προσπάθεια μας για την ανάδειξη της όλης υποστήριξης που προσέφερε ο Ελληνικός λαός στους Σέρβους της Βοσνίας στην διάρκεια του πολέμου. Κάτι που δεν πρέπει να το ξεχάσει ποτέ κανένας!

“Όταν πήγα τα παιδιά από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια στην Κέρκυρα το 2015, ήμασταν ενθουσιασμένοι με την υποδοχή και τη φιλοξενία των ντόπιων Ελλήνων. Γρήγορα κατάλαβα ότι μας προτιμούν σε σχέση με τους υπολοίπους τουρίστες αφού κάθε φορά που άκουγαν ότι μιλάμε Σερβικά, με ένα πλατύ χαμόγελο, μας έκαναν επιπλέον εκπτώσεις. Λίγα χρόνια αργότερα, στην τελετή απονομής του Τάγματος του Αγίου Σάββα, συνάντησα τον πρώην Υπολοχαγό του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, κύριο Μαρίνο Ρικουδή, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει στον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ το 1999. Έπειτα από αυτήν την γνωριμία κατάλαβα πόσο ισχυροί είναι οι δεσμοί μεταξύ Σέρβων και Ελλήνων. Οι δεσμοί αυτοί ενισχυθήκαν από το γεγονός ότι χιλιάδες παιδιά Σέρβων κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία από το 1992 έως το 1995, βρήκαν καταφύγιο σε ελληνικές οικογένειες. Κατά την διάρκεια της φιλοξενίας αναπτύχθηκαν άρρηκτες σχέσεις μεταξύ των ελληνικών οικογενειών και των παιδιών, βοηθώντας τα παιδιά να ξεπεράσουν μια από τις δυσκολότερες στιγμές της ζωής τους, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις σημαδεύτηκε από την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων. Λόγω όλων των παραπάνω, αποφάσισα να στηρίξω τη δράση της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στην Ελλάδα, η οποία καλεί όλους εκείνους τους ΑΟΡΑΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ που φιλοξένησαν Σερβόφωνα παιδιά κατά τη διάρκεια του πολέμου, να επικοινωνήσουν μαζί τους ώστε μέσα από τις ιστορίες τους να καταγραφεί αυτή η ανυπολόγιστη χειρονομία αλληλεγγύης του Ελληνικού λαού. Συμμετέχετε και εσείς στη δράση παρακολουθώντας και κοινοποιώντας αυτό το συγκινητικό βίντεο…”