Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Αγιορείτης Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός. Σύγχρονη εικαστική αποτύπωση» στις 02 Φεβρουάριου 2024, στην μεγάλη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Banski Dvor» στην πόλη της Μπάνια Λούκα.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν, χαιρέτησαν και μίλησαν για την σπουδαία προσωπικότητα του Αγίου Σάββα, ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας κ. Milorad Dodik, ο Πρωθυπουργός κ. Radovan Viskovic, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, η επικεφαλής του γραφείου της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κα. Jelena Jovanovic, ο Διευθυντής του Ιδρύματος της Μονής Χιλανδαρίου στο Βελιγράδι κ. Milivoy Randic, ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου «Banski Dvor» κ. Mladen Matovic και ο Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας κ. Αναστάσιος Ντούρος.

Η έκθεση στην Μπάνια Λούκα διοργανώθηκε από την Αγιορειτική Εστία σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, το Ίδρυμα της Μονής Χιλανδαρίου και το Πολιτιστικό Κέντρο «Banski Dvor» και θα παραμείνει στους χώρους του Κέντρου έως τις 23 Φεβρουαρίου 2024.

Η εν λόγω έκθεση, είναι μέρος του ευρύτερου προγράμματος των εορταστικών εκδηλώσεων της Αγιορειτικής Εστίας για την συμπλήρωση 800 ετών από την ενθρόνιση του Αγιορείτου Αγίου Σάββα του Χιλανδαρινού ως πρώτου αρχιεπισκόπου της Σερβίας (1219 – 2019). Στην έκθεση παρουσιάζονται εικαστικά έργα με διάφορες τεχνικές (αυγοτέμπερα, σμάλτο, ξυλογλυπτική, κεντητική, ψηφιακή ζωγραφική, ακουαρέλες σε πέτρα, κ.α.) που πραγματοποίησαν σύγχρονοι εικαστικοί αγιογράφοι και ζωγράφοι με θέμα τον Άγιο Σάββα τον Χιλανδαρινό (1176-1235/6), κτήτορα, μαζί με τον πατέρα του Άγιο Συμεών, της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι κάτωθι εικαστικοί:

Αγιογραφικό εργαστήριο Ι. Κελλίου Αγίου Νικολάου Μπουραζέρι ● Εργαστήριο Ιεράς Μονής Μακρινού ● Κελλί του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά ● (†) Ιερομόναχος Αναστάσιος, Ι. Κουτλουμουσιανό Κελλί Τιμίου Προδρόμου – «Διονυσίου εκ Φουρνά» ● Γιώργος Κόρδης ● Κωνσταντίνος Βαφειάδης ● Γιάννης Μαστερόπουλος ● Συμεών Θεοδοσόπουλος ● Ιερεμίας ● Miomir Bucalo ● (†) Aleksandar Deroko ● Lj. Djurdjević ● Zoran Graovac ● Snezana Jovčić-Olđa ● Goran Jović ● Miroslav Lazović ● Todor Mitrović ● Jovanović Pale ● Branislav Petrić ● Vanya Sapundzieva ● Nicola Sarić ● Svetislav Stanković ● Dragan Bartula ● Mirko Kovačević ● Ljiljana Kovačević ● Momčilo Fundup ● Nemanja Nedovic