Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη στα Βαλκάνια. Πάνω από 8.000 Σέρβοι είναι Θαμμένοι στα Συμμαχικά κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, οι οποίοι έπεσαν κατά την διάρκεια των μαχών του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου στο Μακεδονικό μέτωπο.

Εκεί υπάρχει ο φύλακας των νεκρών, ο κύριος Τζόρτζε Μιχαήλοβιτς. Ο τελευταίος φύλακας της οικογένειας Μιχαήλοβιτς, που κάθε πρωί από το 1960 φορώντας πάντοτε στο αριστερό μανίκι το Σερβικό Εθνόσημο και την στρατιωτική του ενδυμασία περιποιείται τα μνήματα στο Σερβικό τομέα. Ο 92 χρονών φύλακας κάθε πρωί ανάβει τα καντήλια στο μνημείο των πεσόντων στρατιωτών.

τρέιλερ της ταινίας-ντοκιμαντέρ για τον φύλακα των συμμαχικών κοιμητηρίων του Ζέιτενλικ στη Θεσσαλονίκη

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2020, ανήμερα της εθνικής εορτής για την απελευθέρωσή της Σερβίας και τη διάσπαση του Μακεδονικού μετώπου στις 15 Σεπτεμβρίου 1918, η Αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στην Ελλάδα παρουσίασε το τρέιλερ της ταινίας-ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην πολύτιμη συνεισφορά του φύλακα των συμμαχικών κοιμητηρίων του Ζέιτενλικ στη Θεσσαλονίκη, τον ηρωικό Τζόρτζε Μιχαήλοβιτς.

Η 15η Σεπτέμβρη η οποία αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για τους Σέρβους, θα γιορτάζεται εφεξής ως η Ημέρα της Σερβικής Ενότητας, της Ελευθερίας και της Εθνικής Σημαίας, η οποία συνδέεται με την 15η  Σεπτεμβρίου του 1918 όπου τα στρατεύματα της Αντάντ διέσπασαν το βουλγαρικό μέτωπο στο Ντόμπρο Πόλε (Καλό Πεδίο) και τα σερβικά στρατεύματα ανακατέλαβαν την Μακεδονία.  Η νέα παν-σερβική αυτή γιορτή καθιερώθηκε από τους ηγέτες της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, με σκοπό την ένωση των Σέρβων σε διεθνές επίπεδο.

Η αξιόλογη αυτή προσπάθεια πού προσβλέπει στη δημιουργία του εν λόγω ντοκιμαντέρ πραγματοποιείται από την Αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στην Ελλάδα και την εταιρεία World Media, με την υποστήριξη του γραφείου του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και Διεθνής Συνεργασίας.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ που αφορά στον Τζόρτζε Μιχαήλοβιτς θα γίνει στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, στο Διεθνές φεστιβάλ “Πέρα από τα σύνορα” στο οποίο θα συμμετάσχουν 18 χώρες, καθώς και σε διάφορα φεστιβάλ στην υπόλοιπη Ευρώπη.