Στις 24 Απριλίου 2023, στη Μεγάλη Εκθεσιακή Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Banski Dvor, εγκαινιάστηκε επίσημα η έκθεση «Θεός και Άνθρωπος», του ιερέα Vojislav Bilbije, που διοργάνωσε ο σύλλογος φίλων της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου στην Μπάνια Λούκα.

Ο δημιουργός της έκθεσης, Vojislav Bilbija, ορθόδοξος ιερέας από την Ολλανδία, είναι ένας από εκείνους τους καλλιτέχνες των οποίων τα έργα είναι συνυφασμένα με τα μοτίβα της ορθόδοξης πνευματικότητας και του ήθους της Krajina.

Το καλλιτεχνικό εγχείρημα «Θεός και άνθρωπος», περιλαμβάνει γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής, εικόνες και πολλά άλλα έργα τέχνης, τα οποία δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια των πενήντα χρόνων της καλλιτεχνικής πορείας του ιερέα. Δεδομένου ότι η καλλιτεχνική διαδρομή του Vojislav Bilbija είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Άγιο Όρος και την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, την έκθεση ευλόγησε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, αρχιμανδρίτης Μεθόδιος. αναφέροντας ότι εδώ η τέχνη αποκαλύπτεται στον θεατή. Στα εγκαίνια της έκθεσης «Θεός και Άνθρωπος» παρευρέθηκε μεταξύ άλλων και ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας, Radovan Višković.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες τον επόμενο μήνα!

Φωτογραφία: Borislav Brezo/Ban Palace – Κέντρο Πολιτισμού