Ο ζωγράφος Αθανάσιος Διγενής, σε ηλικία  78 ετών, πήγε για δεύτερη φορά με ποδήλατο από τη Θεσσαλονίκη στο Βελιγράδι, για να μεταφέρει το μήνυμα της Ειρήνης και της Συνεργασίας στα Βαλκάνια. Η πρώτη φορά που το έκανε ήταν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού το 1999.

“Πάντα σεβόμουν τη Σερβία και τον σερβικό λαό, αλλά ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή για μένα όταν γνώρισα τον Μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας Παύλο, το 1999. Η σεμνότητα και οι αρετές αυτού του μεγάλου ανθρώπου αποτελούν τεράστια έμπνευση μέχρι σήμερα.”

“Ήθελα να έρθω ξανά με το ποδήλατο, να κάνω μια προσπάθεια αυτά τα χρόνια και να δείξω ότι τίποτα δεν είναι δύσκολο. Εύχομαι μόνο καλά σε αυτόν τον λαό και αυτή την ελεύθερη χώρα, που σε όλη την ιστορία, για την οποία άκουσα από τον παππού μου, είχε πολλές δοκιμασίες και υπάρχει ακόμα”, αναφέρει ο Αθανάσιος Διγενής.

Ο συνεργάτης του, Zlatko Bomeštar, αναφέρει ότι ξεκίνησαν το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023, από τα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Zejtinlik στην Θεσσαλονίκη – ένα μέρος που ενώνει τους δύο λαούς – και θα χρειαστούν περίπου 15 μέρες για να φτάσουν στο Βελιγράδι.

Στο τέλος του κουραστικού ταξιδιού, ο 78χρονος , συνοδευόμενος από συνεργάτες και φίλους, θα επισκεφθεί τον τάφο του φίλου του και αρχηγού της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σερβία Μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας Παύλου.

Πηγή: RTS