Πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σάββατου 11 Νοεμβρίου 2023, κατάθεση στεφάνων στα Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ, στο πλαίσιο της 105ης επετείου υπογραφής της ανακωχής και λήξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (11 Νοεμβρίου 1918).

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης εκπρόσωποι της Πολιτείας, βουλευτές, πρόξενοι, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, αστυνομικές αρχές καθώς και βετεράνοι πολέμου έδωσαν το «παρών», καταθέτοντας στεφάνια αποδίδοντας τιμές σε εκείνους που έπεσαν ηρωικά για την ελευθερία μας.

Εκ μέρους της κυβέρνησης της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας κατέθεσαν στεφάνια η Γενική Πρόξενος της Σερβίας στην Ελλάδα, Jasmina Milačić και η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Jelena Jovanović.

 

***

Το κύριο μοτίβο για το έμβλημα της γιορτής είναι το λουλούδι Natalija ramonda, ένα είδος υπό εξαφάνιση που φύεται στα ανατολικά της Σερβίας και στο όρος Nidža στην ψηλότερη κορυφή του Kajmakčalan, και όπου ο σερβικός στρατός υπό τη διοίκηση του Δούκα Živojin Mišić πολέμησε σκληρά κατά των Βούλγαρων προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα ριζικό αντιστασιακό μέτωπο στη Θεσσαλονίκη.

Ο συμβολισμός του λουλουδιού είναι πολλαπλός, τόσο λόγω του τόπου στον οποίο φύεται όσο και λόγω του ονόματός του. Το λουλούδι πήρε το όνομά του από τη βασίλισσα Natalija Obrenović και είναι επίσης γνωστό ως το λουλούδι του Φοίνικα, γιατί ακόμα κι αν μαραθεί τελείως όταν ποτιστεί, μπορεί να ξαναζωντανέψει, κάτι που συμβολικά υποδηλώνει την ανάσταση του σερβικού κράτους  μέσα από τις στάχτες του μετά το τέλος του Α’ Παγκόσμιου πολέμου. 

***