Η Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη της Σερβικής Δημοκρατίας, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στην Ελλάδα και της Πρεσβείας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης  στην Ελλάδα, συμμετείχε και φέτος στην 20η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16-19 Μαΐου 2024). 

Κατά τη διάρκεια της ΔΕΒΘ, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής και Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης της Σερβικής Δημοκρατίας και της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΒΚΠ-ΠΙ). Στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας  συμμετείχαν η Υπεύθυνη Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  Δρ. Αριστούλα Παπαϊωάννου και η Διευθυντήρια της Εθνικής και Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης της Σερβικής Δημοκρατίας, Λίλια Πέτροβιτς Ζέτσιτς.

 

Την Παρασκευή 17 Μαΐου, στο περίπτερο της Εθνικής και Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης της Σερβικής Δημοκρατίας (Περίπτερο 13, Stand 114Α), πραγματοποιήθηκε πολιτιστικό πρόγραμμα όπου σπουδαστές της σερβικής γλώσσας του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης τραγουδήσαν παραδοσιακά σερβικά τραγούδια, με συνοδεία ζωντανής μουσικής.

 

Το Σάββατο 18 Μάϊου, στην Παιδική Γωνία της ΔΕΒΘ (Περίπτερο 12,  Αίθουσα 2) πραγματοποιήθηκε εργαστήριο δραστηριοτήτων εκμάθησης κυριλλικής γλώσσας για παιδιά και ενήλικες με τίτλο «Γνωρίστε την κυριλλική γραφή μαζί με τον Γκαγκάριν, τον πιο γκαφατζή σκυλάκο του σύμπαντος». Ομιλητές του εργαστήριου ήταν η καθηγήτρια σερβικής γλώσσας, Μαριάννα Μιλούνοβιτς και ο συγγραφέας του βιβλίου «Γνωρίστε τον Γκαγκάριν, τον πιο γκαφατζή σκυλάκο του σύμπαντος», Berislav Blagojević.

 

 

 

Тο Σάββατο 18 Μάϊου, στο Περίπτερο 15, Αίθουσα Εξώστης Ι, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των επιστημονικών εκδόσεων του Πανεπιστήμιου της Μπάνια Λούκα. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν:

  • H συλλογή επιστημονικών εργασιών με τίτλο «100 χρόνια Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στη Μπάνια Λούκα».
  • H συλλογή μαθητικής ποίησης στα αγγλικά με τίτλο “Exophones – A Collection of Students’ Poetry in English” της Φιλολογικής Σχολής
  • H έκδοση με τίτλο “Κοινωνική εργασία με άτομα και οικογένειες – δεξιότητες, προσεγγίσεις και διαδικασία” της Σχολής Πολιτικών Επιστημών.

 

Το περίπτερο της Εθνικής και Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης της Σερβικής Δημοκρατίας, στην 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, επισκέφτηκε το Σερβικό μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς.