Το ντοκιμαντέρ «Saving an Interrupted Childhood: Tinos – 30 years later» του σκηνοθέτη Mladen Kojić θα προβληθεί την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024, στο ελληνικό νησί της Τήνου. Το έργο αυτό εκφράζει την ευγνωμοσύνη του σερβικού λαού προς την Ελλάδα και τους κατοίκους της Τήνου, που το 1994 προσέφεραν ανιδιοτελή στέγη και υποστήριξη σε παιδιά από τη Σερβική Δημοκρατία.
Η ταινία, μια συγκινητική ιστορία φιλίας μεταξύ των δύο λαών, διαπνέεται από αγάπη, ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη. Δημιουργήθηκε με αφορμή την 30ή επέτειο της φιλοξενίας 90 παιδιών και πέντε δασκάλων από περιοχές όπως το Vlasenica, το Bratunac, το Skelani και η Σρεμπρένιτσα στο νησί της Τήνου.
Η ταινία, διάρκειας 62 λεπτών, επικεντρώνεται στις ζωές αυτών των παιδιών, των οποίων η παιδική ηλικία διακόπηκε βίαια από τον πόλεμο. Αναγκάστηκαν να αποχωριστούν τις οικογένειες και τα σπίτια τους, χάνοντας την αθωότητα και την ελευθερία που τους χαρακτήριζε. Ωστόσο, στη μακρινή Τήνο βίωσαν μια φωτεινότερη πλευρά της ζωής, μακριά από τη φρίκη του πολέμου, περιτριγυρισμένα από αγάπη και ασφάλεια.
Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια ισχυρή μαρτυρία για την ανιδιοτελή προσφορά του ελληνικού λαού προς τα Σερβόπουλα, αλλά και μια υπενθύμιση ότι τέτοιες πράξεις αλληλεγγύης δεν ξεχνιούνται ποτέ. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τη σκοτεινή πλευρά του πολέμου, ο οποίος καταστρέφει ζωές και πλήττει τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας: τα παιδιά.
Ο Mladen Kojić, εξηγεί ότι η ταινία περιλαμβάνει δηλώσεις, φωτογραφίες και αναμνήσεις από πάνω από 30 άτομα που έζησαν εκείνη την εμπειρία, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου. Θυμάται χαρακτηριστικά την παραμονή τους στην Ελλάδα, όπου, εκτός από τα μαθήματα γλώσσας, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ποικίλες δραστηριότητες, όπως μια κρουαζιέρα.
Ο Kojić τονίζει πως η ταινία είναι έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος έδειξε πως η φιλία μεταξύ Σέρβων και Ελλήνων είναι βαθιά, ειλικρινής και παντοτινή. Οι περισσότεροι από τους φιλοξενούμενους τότε στην Τήνο ήταν παιδιά που είχαν χάσει έναν ή και τους δύο γονείς τους, πρόσφυγες του πολέμου, των οποίων η αθώα παιδική ηλικία διακόπηκε από τη βία και τα τραύματα του πολέμου.
Ο δημιουργός εξηγεί ότι, παρά τις δυσκολίες, χάρη στην αγάπη και τη φροντίδα των Ελλήνων, τα παιδιά βίωσαν κάποιες από τις χαμένες τους παιδικές στιγμές. Ο ίδιος προσθέτει ότι εδώ και χρόνια ήθελε να επιστρέψει στην Τήνο για να ξανασυναντήσει τους φίλους του και, με αυτή την ταινία, εκπληρώνει το όνειρό του.
Η παραγωγή της ταινίας υποστηρίχθηκε από την Αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, το Υπουργείο Εργασίας και Προστασίας Βετεράνων και Αναπηρίας της Σερβικής Δημοκρατίας, την Οργάνωση των Οικογενειών των Φονευθέντων, Αιχμαλωτισθέντων και Αγνοουμένων Αμάχων της Σρεμπρένιτσα, τη Κρατική Οργάνωση των Οικογενειών των Αιχμαλωτισμένων και των νεκρών μαχητών και των αγνοουμένων πολιτών, από τους Δήμους Bratunac και Vlasenica καθώς και από εταιρείες.
Εκτός από την προβολή στην Τήνο, το ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστεί και στο Bratunac, το Vlasenica και σε άλλες περιοχές.