Tο Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στο Σερβικό μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Željka Cvijanović, στον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας, Nenad Stevandić, στον Πρωθυπουργό της Σερβικής Δημοκρατίας, Radovan Višković και στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Miloš Bukejlović για αντισυνταγματικές και κατά της Συνθήκης του Ντέιτον ενέργειες. 

Μια μέρα μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στους αξιωματούχους της Σερβικής Δημοκρατίας, σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας εξέφρασε την έντονη αντίδραση της.

Oι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν εξέλεξαν αξιωματούχους της Σερβικής Δημοκρατίας, οπότε δεν θα τους αντικαταστήσουν. Oι αξιωματούχοι γι’ αυτό δεν ανησυχούν.  Aυτό δεν είναι μήνυμα για εμάς, αλλά για αυτούς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Milorad Dodik.

Το Σερβικό μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Željka Cvijanović, δήλωσε ότι μερικές φορές αυτές οι κυρώσεις, τις οποίες οι Αμερικανοί παίζουν τώρα στην κασέτα, μοιάζουν περισσότερο με κόλπο για να σκοτώσουν Βόσνιους, παρά για να τιμωρήσουν πραγματικά αυτούς για τους οποίους προορίζεται.

Η στάση μου απέναντι στις κυρώσεις θα είναι πολύ θεσμική, δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων αλλά απλώς υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει πραγματική στρατηγική, ούτε βούληση για εισαγωγή της χώρας σε συνταγματική τάξη και πολιτική σταθερότητα, ανέφερε η Željka Cvijanović.

Ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας, Radovan Višković, δήλωσε ότι οι κυρώσεις είναι υποκριτικές και δεν θα επηρεάσουν το περαιτέρω έργο του για την προστασία της θέσης της Σερβικής Δημοκρατίας.

Αυτές οι κυρώσεις επιβεβαιώνουν μόνο ότι κάνω καλή δουλειά για τη Σερβική Δημοκρατία και ότι προτεραιότητά μου είναι ο σεβασμός των συνταγματικών εξουσιών της, η προστασία των θεσμών και η ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη από το Τρεμπίνιε (Trebinje) μέχρι το Νόβι Γκραντ (Novi Grad), ανέφερε ο Radovan Višković.

 

Πηγή: RTRS