Σε μια δύσκολη περίοδο, όπου η πανδημία έβαλε φρένο σε πολλά πολιτιστικά δρώμενα, το γραφείο της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στην Ελλάδα, αξιοποιώντας ένα από τα ποιο όμορφα περίπτερα στην Νέα παραλία, παρουσιάζει σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Σερβικής Δημοκρατίας και την στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης μια σειρά από ξεχωριστά εκθέματα.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην παρουσία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO του Κρατικού Μουσείου της Σερβικής Δημοκρατίας.

Η συλλογή του φυτού Iva από το όρος Ozren (UNESCO 2018) καθώς και η τεχνική κεντήματος Zmijanje (UNESCO 2014) παρουσιάζονται μέσω φωτογραφικού υλικού στο γυάλινο περίπτερο του κήπου των γλυπτών της νέας Παραλίας έως και τις 7 Σεπτεμβρίου.

 

Η τεχνική κεντήματος Zmijanje

Το κέντημα Zmijanje είναι μια συγκεκριμένη τεχνική κεντήματος που εφαρμόζουν οι γυναίκες της περιοχής Zmijanje που βρίσκεται στο βουνό Manjača. Παραδοσιακά, το κέντημα Zmijanje χρησιμοποιείται για τη διακόσμηση γυναικείων κοστουμιών και ειδών οικιακής χρήσης, όπως νυφικά, ρούχα, κασκόλ και κλινοσκεπάσματα. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η χρήση ενός βαθύ μπλε νήματος, το χρώμα του οποίου γίνεται με φυτικές βαφές, για την απεικόνιση γεωμετρικών σχημάτων.

Το κέντημα Zmijanje έχει συναισθηματική αξία για τους Σέρβους που ζούνε στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα κεντημένα ενδύματα ως έκφραση εθνικής ταυτότητας και υπερηφάνειας.

 

Η συλλογή του φυτού Iva

Για τους κατοίκους της περιοχής γύρω από το βουνό Ozren, η συλλογή του φυτού Iva αποτελεί τη μεγαλύτερη παραδοσιακή και λαϊκή πανήγυρη. 

Η συλλογή του φυτού Iva πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στις 11 Σεπτεμβρίου (με το παλιό ημερολόγιο), τιμώντας την Αποτομή της Τίμιας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Στο τέλος της συλλογής του φυτού Iva, οι κάτοικοι φορώντας τις παραδοσιακές στολές του Ozren διοργανώνουν μια υπαίθρια πανήγυρη στην οποία συμμετέχουν όλοι, χορεύοντας και τραγουδώντας παραδοσιακή μουσική. Η κατανάλωση του φυτού Iva πρόκειται για μια αρχαία μέθοδος θεραπείας και πρόληψης που συνεχίζει να είναι ζωντανή ακόμη και σήμερα.