Το σέρβικο μέλος και πρόεδρος του Τριμελούς Συλλογικού Προεδρείου της Β-Ε, Željka Cvijanović, παραχώρησε συνέντευξη στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και στην δημοσιογράφο Σοφία Παπαδοπούλου. 

“Η μόνη ρεαλιστική και δημοκρατική λύση είναι η επιστροφή στην αρχική Συμφωνία του Ντέιτον, η οποία έγινε αποδεκτή από τους εκπροσώπους όλων των εθνών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και στη συνέχεια μέσω του διαλόγου, χωρίς την ωμή παρέμβαση κανενός εξωτερικού παράγοντα, οι εγχώριοι θεσμοί να ρυθμίζουν οι ίδιοι τις σχέσεις τους στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη “, τονίζει το σέρβικο μέλος και πρόεδρος του Τριμελούς Συλλογικού Προεδρείου της Β-Ε,  Željka Cvijanović

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι 27 χρόνια μετά, η Συμφωνία του Ντέιτον, με την οποία τα αντιμαχόμενα μέρη συμφώνησαν για παύση των εχθροπραξιών και προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα έχει ξεπεραστεί, η κ. Τσβιγιάνοβιτς σημειώνει ότι αυτό που ουσιαστικά συνέβη είναι ότι δεν δόθηκε ποτέ ουσιαστικά η ευκαιρία στη Συμφωνία αυτή να πάρει σάρκα και οστά καθώς προτού καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής «ξεκίνησε η βίαιη και παράνομη αναθεώρησή της», επιρρίπτοντας ευθύνες για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στους Ύπατους Εκπροσώπους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Απορρίπτει δε κατηγορηματικά δημοσιεύματα που χαρακτηρίζουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως μια από τις πλέον επικίνδυνες εστίες έντασης στα Βαλκάνια, αλλά και όσα κάνουν λόγο για διχασμό μεταξύ των διαφορετικών εθνοτικών ομάδων.

Η κ. Cvijanović, η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα και είχε συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και για το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων λέγοντας πως είναι μια εξαιρετική βάση για τη βελτίωση της συνεργασίας σε πολλούς αναξιοποίητους έως σήμερα τομείς και ιδιαίτερα στην οικονομία, την ενέργεια και τον τουρισμό. Επισήμανε δε την ανάγκη για ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και εντατικοποίησης των επαφών μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών.

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης  πατήστε εδώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ