ΦΑΓΗΤΟ

 Συνδυάζοντας φαγητό και ταξίδια. Τι καλύτερο;

Κάθε χώρα έχει αναπτύξει την δική της μοναδική κουλτούρα γύρω από το φαγητό. Μέσα από τα παραδοσιακά πιάτα της μπορεί να καταλάβει κανείς ένα μέρος της ιστορίας της. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τη Σερβική Δημοκρατία και να δοκιμάσουμε μερικά από τα εθνικά φαγητά της. 

Επηρεασμένη από τους δυτικούς και ανατολικούς πολιτισμούς η τοπική, παραδοσιακή κουζίνα της Σερβικής Δημοκρατίας είναι έτοιμη να ενθουσιάσει τους λάτρεις των γαστρονομικών απολαύσεων με ασυνήθιστα πιάτα και μοναδικούς συνδυασμούς. 

Δίπλα από το ποτάμι Βρμπας, μέσα στο κάστρο της Μπάνια Λούκα (tvrđava Kastel),στην καρδιά της πόλης, δοκιμάσαμε, σε ένα μεσαιωνικού στυλ εστιατόριο, ιδιαίτερα επιδόρπια όπως κέικ παπαρουνόσπορου με ντρέσινγκ βανίλιας και κέικ καρότου με κανέλα,καρύδια και γιαούρτι, απολαμβάνοντας έτσι τα τοπικά γλυκά με έναν πιο μοντέρνο τρόπο. Στην πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας γευτήκαμε το περίφημο κεμπάπ της Μπάνια Λούκα (banjalučki ćevap), σύμβολο της πόλης, μοναδικό στην γεύση, την εμφάνιση και τον τρόπο σερβιρίσματος.

Δίπλα από τα γαλαζοπράσινα νερά του ποταμού Δρίνου στο μαγευτικό Ζβόρνικ απολαύσαμε μερικά ορεκτικά και το γευστικότατο σνίτσελ Karađorđeva. Πρόκειται για ένα ρολό από μοσχαρίσιο/χοιρινό κιμά, γεμιστό με καϊμάκ, παναρισμένο και ψημένο. Σερβίρεται συνήθως με πατάτες και σάλτσα ταρτάρ.

Το φαγητό είναι ο λόγος που θυμόμαστε τα ταξίδια μας και διακρίνουμε πολιτισμούς άκουσα κάπου στο Βίσεγκραντ/Άντριτσγκραντ. Πράγματι μετά την ξενάγηση στο γραφικό Βίσεγκραντ, η Pljeskavica ήταν ότι πρέπει για να ξεχωρίσουμε αυτό το μέρος. Ένα μπιφτέκι από μοσχαρίσιο, χοιρινό ή και αρνίσιο κιμά, ελαφρώς πικάντικο, με διάφορα καρυκεύματα πρωτόγνωρα για εμάς, συνοδευόμενο από κρεμμύδια, καϊμάκ, αιβάρ( παραδοσιακή σάλτσα από κόκκινες πιπεριές) σε πιάτο είτε σε μορφή σάντουιτς/burger.

Φυσικά όλα τα φαγητά συνοδεύονται και σερβίρονται με το πεντανόστιμο καϊμάκι (κρεμώδες, γαλακτοκομικό τρόφιμο), άλειμμα το οποίο έχοντας ήδη γυρίσει στην Ελλάδα αποζητούμε και νοσταλγούμε για την φρέσκια και μοναδική του γεύση.

Το νότιο τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας και ειδικότερα το ειδυλλιακό Τρέμπινιε, γενέτειρα του σπουδαίου και διακεκριμένου ποιητή Γιόβαν Ντούτσιτς, φημίζεται για τα κόκκινα και λευκά κρασιά του. Μερικά από τα καλύτερα κελάρια κρασιού βρίσκονται σε παλιά μοναστήρια όπως στο Τβρντος, ενώ επίσης παράγεται υψηλής ποιότητας τυρί. 

Εκτός αυτών, το πιο κοινό και δημοφιλές ποτό, μεταξύ των κατοίκων της Σερβικής Δημοκρατίας είναι η ρακί από δαμάσκηνο, αχλάδι ή μήλο. Ποτά τα οποία είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και να αντιληφθούμε την ποιότητα και γευστικότητα τους. 

“Εάν απορρίψετε το φαγητό, αγνοήσετε τα έθιμα, φοβηθείτε τη θρησκεία και αποφύγετε τους ανθρώπους, ίσως καλύτερα να μείνετε στο σπίτι” – James Albert Michener

Ζωή Πασκάλ