Το αεροπλάνο προσγειώνεται στο βροχερό αλλά πάντα ιδιαίτερο Βελιγράδι, επιτέλους βρίσκομαι στην καρδιά της σερβικής γης, δέος αλλά και ανυπομονησία με κατακλύζουν ώστε να ξεκινήσει το ταξίδι για την έτερη πρωτεύουσα του σερβικού κόσμου την Μπάνια Λούκα στην Σερβική Δημοκρατία. Το ταξίδι ξεκινά και παρότι έχει βραδιάσει και ο καιρός είναι βροχερός η διαδρομή παραμένει μοναδική, πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα το τόσο συχνό πέρασμα από διαφορετικά σύνορα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα αλλά και μοναδικό το συναίσθημα οικειότητας και άνεσης που ένιωσα από την πρώτη στιγμή ως έλληνας πολίτης στα σερβικά εδάφη (τοσο της Σερβίας όσο και της Σερβικής Δημοκρατίας).

Η πρώτη μέρα στην πρωτεύουσα ξημερώνει και έχω την τύχη από πολύ νωρίς να συναναστραφώ με πολύ φιλόξενους και αξιόλογους ανθρώπους . Η φιλοξενία στο κρατικό κανάλι και την πρωινή εκπομπή ήταν άψογη και μια αξέχαστη εμπειρία, στο περιθώριο της συνέντευξης αυτής είχα την δυνατότητα να επισκεφτώ από κοντά τις αθλητικές εγκαταστάσεις της τοπικής Μπόρατς σημείο έντονου ενδιαφέροντος για ανθρώπους που μοιράζονται το πάθος του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα όπως εγώ. Μέτα από ένα πλούσιο πρωινό γεύμα, ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα, η περιήγηση στην πόλη ξεκίνησε και παρότι ο καιρός δεν μας έκανε το χατίρι να γλυκάνει δεν στάθηκε ικανός να κρύψει τις ομορφίες και τους κρυφούς θησαυρούς της πόλης.

Μια πρωτεύουσα διαφορετική από όλες τις άλλες. Μπορεί ο πληθυσμός να μην είναι υπέρογκος όμως όταν ακούμε πρωτεύουσα στο μυαλό μας έρχονται εικόνες κυκλοφοριακής συμφόρησης , φασαρίας , ακόμα και ακαταστασίας. Η Μπάνια Λούκα είναι ακριβώς το αντίθετο, χτισμένη σε μια ακτίνα που θυμίζει ελληνική επαρχιακή πόλη προσφέρει όλα όσα περιμένεις από ένα αστικό κέντρο (μεγάλα νοσοκομεία, επιχειρήσεις, γραφεία, κέντρα διασκέδασης, εμπορικά κέντρα κτλπ) διατηρώντας παράλληλα μια αρχιτεκτονική και ένα σχέδιο πόλης φιλικό προς τον κάτοικο, τον θεατή και τον περιηγητή. Η πόλη αυτή σου δίνει την δυνατότητα παρά το μέγεθος της να περπατάς ευχάριστα στα σοκάκια της και να συναντάς ένα όμορφο πάντρεμα παραδοσιακών και ιστορικών στοιχείων με μοντέρνα στοιχεία.

Η Μπάνια Λούκα είναι γεμάτη αξιοθέατα και μνημεία ιστορίας που θέλγουν τον επισκέπτη. Άξιο αναφοράς είναι το φρούριο Καστέλ χτισμένο στις όχθες του ποταμού Βρμπας. Ο Μεσαιωνικός χαρακτήρας του Φρούριου σε συνδυασμό με την εμπορική του αξιοποίηση αποτελούν απαραίτητο σημείο στην βόλτα ενός επισκέπτη καθώς η θέα που προσφέρει είναι απλά μαγική. Πλησίον του φρουρίου φανερώνεται για ακόμη μια φορά η δυνατή σύνδεση Ελλήνων και σέρβων καθώς η οδός της πλαϊνής πύλης φέρει το όνομα του Έλληνα οπλαρχηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε πως η Μπάνια Λούκα είναι αδελφοποιημένη πόλη με την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του ελληνικού κράτους την Πάτρα. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην πόλη συναντήσαμε αρκετά αξιοθέατα και μνημεία ιστορίας της πόλης. Επιβλητικό στέκει το προεδρικό μέγαρο το οποίο ιδιαίτερα φωτισμένο την νύχτα φαντάζει σαν άλλο Κολοσσαίο, ενώ ο θαυμαστός καθεδρικός ναός «Του Χριστού Σωτήρος» προσδίδει στην πόλη ύψιστη θρησκευτική ομορφιά.

Το φαγητό στην πρωτεύουσα είναι η πιο εύθυμη αναντιστοιχία που μπορεί να συναντήσει ένας ταξιδιώτης. Συγκεκριμένα πέρα από την πληθώρα επιλογών που προσφέρει η πόλη για όλα τα γεύματα της ημέρας, υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ κόστους και παροχής καθώς όλα τα πιάτα διατείθενται σε πολύ προσιτές τιμές αλλά οι μερίδες καθώς και η ποιότητα του φαγητού είναι καταπληκτική.

Η Μπάνια Λούκα προσφέρει επίσης πολλές δυνατότητες βραδινής διασκέδασης. Η πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας κατοικείται από αρκετούς φοιτητές αλλά και νέους ηλικιακά ανθρώπους οπότε όπως είναι φυσικό διαθέτει πληθώρα από pub αλλά και night club πολλές φορές και με live μουσική για να απολαύσει κανείς το ποτό του.