Στη κατάμεστη αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, στις 21 Μαρτίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Σύνδρομο Down, πραγματοποιήθηκε η τελετή αδερφοποίησης μεταξύ του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος και του Συλλόγου Συνδρόμου Down Μπάνια Λούκα της Σερβικής Δημοκρατίας.

Κατά την διάρκεια της τελετής αδερφοποίησης υπογράφηκε επίσημα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δυο συλλόγων, με το οποίο τέθηκαν ισχυρές βάσεις για τη μελλοντική συνεργασία με στόχο την αξιοπρεπή διαβίωση, την κοινωνική ένταξη και την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με σύνδρομο Down στις ευκαιρίες της κοινωνικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. 

Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Συνδρόμου Down της Μπάνια Λούκα, Zoran Jelić και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος, Νικόλαος Ζαΐμης.

Στην τελετή αδερφοποίησης παρευρέθηκαν μέλη του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος και Μπάνια Λούκα, η Γενική Πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, Jasmina Milačić, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου, οι βουλευτές Άννα Ευθυμίου, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας,  Δημήτριος Κούβελας, η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Jelena Jovanović καθώς και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων της Θεσσαλονίκης. 

Κατά τη διάρκεια της τελετής αδερφοποίησης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Συνδρόμου Down της Μπάνια Λούκα, Zoran Jelić ανακήρυξε την επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Jelena Jovanović, ως Πρέσβειρα του Συλλόγου Συνδρόμου Down Μπάνια Λούκα στη Ελλάδα.

Η τελετή αδερφοποίησης πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια μια πενθήμερης επίσκεψης μελών του Συλλόγου Συνδρόμου Down Μπάνια Λούκα στη Θεσσαλονίκη, που διοργανώθηκε από τηv Αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα και τον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος, για τον εορτασμό της 21ης Μαρτίου, της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Σύνδρομο Down.