Στις 13 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης των Βαλκανικών Επιμελητηρίων. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) η οποία ασκεί την προεδρία έως το τέλος του 2023. 

Τα κυριότερα θέματα της Γενικής Συνέλευσης ήταν η σημασία της οικονομικής διπλωματίας και της περιφερειακής συνεργασίας, η εμβάθυνση της πολιτικής δέσμευσης με τα Δυτικά Βαλκάνια,  η προσέγγιση των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων πιο κοντά στην ΕΕ και η προώθηση της σταδιακής ολοκλήρωσης, οι στόχοι για αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, ο μετασχηματισμός στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας, οι προϋποθέσεις για την εδραίωση των απαραίτητων θεσμών για τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς στην περιοχή, ενώ τέθηκε επί τάπητος και η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

«Το μεγαλύτερο διακύβευμα που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι η ένταξη των χωρών αυτών στην ΕΕ», επισήμανε στην έναρξη της τοποθέτησής του, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΘ, κ. Γιάννης Μασούτης. «Αυτό ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους ίδρυσης της Ένωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων, δηλαδή η υποστήριξη των προσπαθειών των χωρών της περιοχής στην ένταξη τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια» ανέφερε.

 

Την συνέλευση παρακολούθησε η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας της Β-Ε στην Ελλάδα,  Γελένα Γιοβάνοβιτς, μαζί με την Γενική Πρόξενος της Σερβίας στην Ελλάδα, Γιασμίνα Μίλατσιτς και τον  εκπρόσωπο του Σερβικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητήριου της πόλης Leskovac, Γκόραν Γιόβιτς. Στην Συνέλευση παραβρέθηκε μεταξύ άλλων και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης.

 

Η Ένωση των Βαλκανικών Επιμελητηρίων (A.B.C. – Association of Balkan Chambers) ιδρύθηκε το 1995 με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών Ενώσεων των Επιμελητηρίων των χωρών της Βαλκανικής (Αλβανία, Βουλγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ελλάδα, Κύπρος, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Τουρκία), καθώς επίσης και στις πρωτοβουλίες που προάγουν την παρευξείνια συνεργασία, όπως οι εργασίες της Ένωσης Επιμελητηρίων Ευξείνου Πόντου (Association of the Black Sea Zone Chambers of Commerce & Industry).