Σήμερα η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει το Vidovdan ή την Ημέρα του Φωτός.  Αυτή η ημέρα έχει σημειωθεί στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο ως η ημέρα μνήμης του Αγίου Πρίγκιπα Λαζάρου και των Σέρβων αγίων μαρτύρων, που έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της πατρίδας στην Μάχη του Κοσσυφοπεδίου στις 28 Ιουνίου 1389.

Τα λόγια του σέρβου Πρίγκιπα Λαζάρου είναι εγγεγραμμένα στο μνημείο των ηρώων του Κοσσυφοπεδίου στο Gazimestan, ένα από τα σημαντικότερα μέρη στη σερβική ιστορία. Ακόμη και σήμερα αυτά τα λόγια προειδοποιούν και υπενθυμίζουν στους Σέρβους την ιερή υποχρέωση να υπερασπιστούν τον λαό τους, την πατρίδα τους, το σερβικό κράτος και την ορθόδοξη πίστη.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Vid ή Svetovid θεωρούνταν η υπέρτατη θεότητα των Παλαιών Σλάβων, ο θεός που βλέπει τα πάντα. Ήταν «ο Θεός όλων των θεών», ενώ όλοι οι άλλοι ήταν ημίθεοι. Μετά τη Μάχη του Κοσσυφοπεδίου, υπήρξαν ιστορίες που αργότερα έγιναν θρύλοι και μιλούσαν για νεράιδες που ονομάζονταν Rusalke, κορίτσια και αρραβωνιαστικιές των Σέρβων ιπποτών που σκοτώθηκαν στη μάχη. Σύμφωνα με τον θρύλο, εμφανίζονται μια μέρα πριν από το Vidovdan και περιφέρονται στο δάσος από την αυγή μέχρι το σούρουπο, θρηνώντας το θάνατο του πρίγκιπα Λάζαρου και των ιπποτών του. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της νύχτας μαζεύονται στο δάσος κοντά στον κολπίσκο και χορεύουν γύρω από τη φωτιά, και αν κάποιος νεαρός Σέρβος τις δει κατά λάθος κατά τη διάρκεια της τελετουργίας, του δίνουν να πιει κόκκινο κρασί και τον μετατρέπουν σε δράκο που θα περιμένει να εκδικηθεί τον θάνατο των Σέρβων ηρώων του Κοσσυφοπεδίου.

Πηγή: Meet the Serbs