Απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών ο επί δεκαετίες φύλακας του σερβικού τομέα των Συμμαχικών Κοιμητηρίων του Ζέιτενλικ στην Θεσσαλονίκη, Τζόρτζε Μιχαήλοβιτς. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή από ανάρτηση του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. 

«Εγώ εκεί πέρα γεννήθηκα, στο Ζέιτενλικ . Φύλακας είμαι, ο τρίτος στη σειρά. Ο παππούς μου λεγόταν Σάββας Μιχαήλοβιτς, ο πατέρας μου ήταν επίσης φύλακας και πέθανε το 1960, εγώ λέγομαι Γιώργος- Τζόρτζε στα σερβικά» είχε αναφέρει στην εκδήλωση που είχε διοργανώσει προς τιμήν του ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών.

Ήταν ο τελευταίος φύλακας της οικογένειας Μιχαήλοβιτς, που από το 1960 φρόντιζε τα μνήματα στο Σερβικό τομέα, φορώντας πάντοτε στο αριστερό μανίκι το Σερβικό Εθνόσημο και την στρατιωτική του ενδυμασία. Αποσύρθηκε το 2014, λόγω προχωρημένης ηλικίας, ωστόσο συνήθιζε να πηγαίνει τα απογεύματα στο Ζέιτενλικ και να συναντά τους επισκέπτες, πολλοί εκ των οποίων ήταν Σέρβοι.

Ο Τζόρτζε Μιχαήλοβιτς είχε τιμηθεί το 2014, από τον (τότε) Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, με το μετάλλιο του Αγίου Σάββα της Σερβικής Εκκλησίας, ενώ δυο χρόνια αργότερα είχε τιμηθεί για την προσφορά του και σε ειδική εκδήλωση του δήμου Νεάπολης – Συκεών. Το 2021, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας την περίοδο εκείνη Νίκολα Σελάκοβιτς τού είχε απονείμει το βραβείο «Μητέρα Σερβία».

To 2021, η Αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα και την εταιρεία World Media, με την υποστήριξη του γραφείου του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και Διεθνής Συνεργασίας δημιούργησαν το ντοκιμαντέρ “Φύλακας Τιμής και Υπερηφάνειας”, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον Τζόρτζε Μιχαήλοβιτς, τον φύλακα των Συμμαχικών Κοιμητηρίων Ζέιτενλικ στη Θεσσαλονίκη.

 

Η σωρός του Τζόρτζε Μιχαήλοβιτς θα ενταφιαστεί, την Πέμπτη 06/07/23, στα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, στον χώρο όπου ο ίδιος αποκαλούσε σπίτι του για πάνω από 60 χρόνια, και στον ίδιο τάφο όπου δεκαετίες αναπαύονται ο πατέρας του και ο παππούς του.