Ο τριήμερος εορτασμός της “Ημέρας της Σερβικής Δημοκρατίας” ξεκίνησε χθες σε όλες τις πόλεις και τους δήμους της Σερβικής Δημοκρατίας. Η 9 Ιανουαρίου αποτελεί εθνική εορτή και γιορτάζεται κάθε χρόνο ως γενέθλια ημέρα για την Σερβική Δημοκρατία. Φέτος συμπληρώνονται 32 χρόνια από τις 9 Ιανουαρίου του 1992, όπου η τότε Συνέλευση του Σερβικού λαού στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη εξέδωσε τη Διακήρυξη της Δημοκρατίας του Σερβικού λαού. 

Με αφορμή τους εορτασμούς, ο Πρόεδρος Milorad Dodik και ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić συμφώνησαν σε συγχρονισμένα πυροτεχνήματα απόψε στις 20:00 σε όλες τις πόλεις της Σερβικής Δημοκρατίας καθώς και στο Βελιγράδι.

 

Στη Μπάνια Λούκα πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία των Πεσόντων Αγωνιστών του NOR για τους μαχητές του NOR, καθώς και των γυναικών στρατιωτών του Στρατού της  Σερβικής Δημοκρατίας  (VRS) ενώ οι εορτασμοί θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιανουαρίου στο Brčko. Κατάθεση στεφάνων θα πραγματοποιηθεί επίσης στο Prijedor, στο μνημείο «Για τον Τίμιο Σταυρό» και με το άναμμα κεριών στο τμήμα «Stone Flower» του μνημείου.

 

 

Με αφορμή τους εορτασμούς, ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Milorad Dodik, δήλωσε ότι η Σερβική Δημοκρατία έδειξε ότι είναι μια κοινότητα αγάπης και αλληλεγγύης ενώ το Σερβικό μέλος και προεδρεύουσα στο Τριμελές Συλλογικό Προεδρείο της Β-Ε, Željka Cvijanović, δήλωσε ότι η “Ημέρα της Σερβικής Δημοκρατίας” είναι γιορτή ειρήνης και ελευθερίας.  Ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας, Radovan Višković, δήλωσε ότι για τους Σέρβους, η Σερβική Δημοκρατία είναι το προπύργιο τους και η ημερομηνία, 9 Ιανουαρίου, θα γιορτάζεται πάντα.

Στην Foča τίμησαν την “Ημέρα της Σερβικής Δημοκρατίας” με μνημόσυνο για τους πεσόντες αγωνιστές και μια τελετουργική παρέλαση με μια μεγάλη σημαία μήκους 50 μέτρων ενώ και φέτος στο τέταρτο περίπτερο του Φοιτητικού Κέντρου “Nikola Tesla” του Πανεπιστημίου της Μπάνια Λούκα, εκτέθηκε μια μεγάλη σημαία της Σερβικής Δημοκρατίας.