Στις 22 Απριλίου η Μπάνια Λούκα γιορτάζει την επίσημη γιορτή της, τιμώντας την ημέρα απελευθέρωσής της από τους Ναζί τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Μπάνια Λούκα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη και κέντρο μείζονος σημασίας για την ευρύτερη περιοχή. Το ασφαλές περιβάλλον της, φιλικό προς τη φύση και τον άνθρωπο, προσφέρεται για υγιή ζωή, συνδυάζοντας πλούσια πολιτισμική προσφορά και πληθώρα αθλητικών εγκαταστάσεων.

Συχνά την αποκαλούν και πόλη της νεολαίας και του αθλητισμού, καθώς τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες της έχουν στη διάθεσή τους ποικίλα υδάτινα σπορ, όπως κανό-καγιάκ, ράφτινγκ και αθλητική αλιεία στον ποταμό Vrbas, ενώ πολύ χαρακτηριστικές είναι και οι βαρκάδες με τα πλεούμενα “dajak“. Επιπλέον, η πόλη είναι υπερήφανη για την μοναδική της υποδομή η οποία προσφέρει και νυχτερινή κάθοδο του ποταμού στη φωτισμένη διαδρομή ράφτινγκ.

Η ιστορία της πόλης αποτυπώνεται στο κέντρο της, στις εκβολές των ποταμών Crkvena και Vrbas. Το φρούριο Kastel αποτελεί το σημείο ίδρυσης της πόλης, ενώ και σήμερα παραμένει ο ιστορικός της πυρήνας.

Στη Μπάνια Λούκα η Δύση συναντά την Ανατολή μέσα από το μωσαϊκό των θρησκειών και των χώρων λατρείας τους. Σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος αποτελούν η Σερβική ορθόδοξη εκκλησία του Σωτήρος, το Τζαμί του Φερχάτ Πασά στο κέντρο της πόλης και η Μονή Τραπιστών Marija Zvijezda.

Η πολιτιστική προσφορά της Μπάνια Λούκα είναι ασύγκριτη, καθώς θα σας ενθουσιάσουν οι επισκέψεις στο πολιτιστικό κέντρο Banski dvor, το Εθνικό και το Παιδικό θέατρο της Σερβικής Δημοκρατίας, το Μουσείο της Σερβικής Δημοκρατίας, το Μουσείο σύγχρονης τέχνης της Σερβικής Δημοκρατίας και πολλές πινακοθήκες και γκαλερί με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων όλο το χρόνο.

Η Μπάνια Λούκα έχει πλούσια νυχτερινή ζωή και φημίζεται για πολλά κέντρα διασκέδασης και πληθώρα μουσικών φεστιβάλ που προσφέρει η πολιτιστική της ατζέντα κάθε χρόνο.

Επιμέλεια – Μετάφραση στα ελληνικά: Maja Pejčić