Με αφορμή τον εορτασμό των 30 χρόνων από τη δημιουργία της Σερβικής Δημοκρατίας, περίπου 100 παιδιά, συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, με θέμα «Srpska u Srcu». Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, επέδειξαν μια αξιοζήλευτη γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού της πατρίδας τους.

Τα περισσότερα έργα τονίζουν τα αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά της Σερβικής Δημοκρατίας (ποτάμια, βουνά, μνημεία, μοναστήρια) καθώς και βασικά σημεία της (πρόσφατης) σερβικής ιστορίας. Βλέποντας μέσα από τα μάτια των νεότερων συγγραφέων μας, αυτές οι στιγμές της συλλογικής συνείδησης του σερβικού λαού έλαβαν τη νέα, αυθεντική, παιδική τους έκφραση. Οι μαθητές έδειξαν επίσης μια αξιοζήλευτη γνώση των έργων των σημαντικότερων λογοτεχνικών δημιουργών από τη Σερβικής Δημοκρατίας και ορισμένα από τα έργα ακολούθησαν τη λογοτεχνική διαδρομή των Κότσιτς, Άντριτς, Ντούτσιτς ή Σάντιτς. Εκτός από τα έργα πεζογραφίας, στον διαγωνισμό συμμετείχαν και ποιήματα.

Νικητής του διαγωνισμού αναδείχτηκε, με ομόφωνη απόφαση της κριτικής επιτροπής, ο Goran Bborić, μαθητή της Ε’ τάξης του θεολογικού σχολείου του Αγίου Πέτρου.

Η Αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα αποφάσισε να επιβραβεύσει όλους τους συμμετέχοντες δημοσιεύοντας όλες τις εργασίες σε μια έκδοση. Αυτή η έκδοση θα είναι μια μαρτυρία για το ταλέντο και τις αξίες που καλλιεργεί η Σερβική Δημοκρατία, καθώς και ένα είδος «ταυτότητας» για το μέλλον του σερβικού λαού στην «άλλη πλευρά του Ντρίνα».