Ενταφιάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Ιουλίου 2023 η σορός του Γιώργου (Τζόρτζε) Μιχαήλοβιτς, του θρυλικού φύλακα του Σερβικού τομέα των Συμμαχικών Κοιμητηρίων Ζέιτενλικ, ο οποίος εκοιμήθη σε ηλικία 96 ετών, την περασμένη Κυριακή 2 Ιουλίου 2023, σκορπίζοντας θλίψη. 

 

Ήταν ο τελευταίος φύλακας της οικογένειας Μιχαήλοβιτς, που από το 1960 φρόντιζε τα μνήματα στο Σερβικό τομέα, φορώντας πάντοτε στο αριστερό μανίκι το Σερβικό Εθνόσημο και την στρατιωτική του ενδυμασία. Αποσύρθηκε το 2014, λόγω προχωρημένης ηλικίας, ωστόσο συνήθιζε να πηγαίνει τα απογεύματα στο Ζέιτενλικ και να συναντά τους επισκέπτες, πολλοί εκ των οποίων ήταν Σέρβοι.

Με στρατιωτικές τιμές και τον ύμνο «Η δικαιοσύνη του Θεού» κηδεύτηκε στον χώρο που ο ίδιος αποκαλούσε σπίτι του για πάνω από 60 χρόνια, τα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, και στον ίδιο τάφο όπου δεκαετίες αναπαύονται ο πατέρας του και ο παππούς του.

Η κηδεία πραγματοποιήθηκε  παρουσία της συζύγου του και των λοιπών συγγενών, φίλων, ανθρώπων που ταξίδεψαν από τη Σερβία για να του πουν το τελευταίο αντίο αλλά και υψηλόβαθμων αξιωματούχων, όπως ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Σερβίας (αρμόδιος για θέματα βετεράνων πολέμου) Νίκολα Σελάκοβιτς, ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης καθώς και ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. 

 

«Βρίσκομαι εδώ, για να τον τιμήσω στο όνομα του λαού της Σερβικής Δημοκρατίας και να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του. Ο Τζόρτζε Μιχαήλοβιτς θα αποτελεί πάντα το σύμβολο της αιώνιας ύπαρξής μας εδώ, μέσα απ’ αυτό το κοιμητήριο, τον τάφο των στρατιωτών μας που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την ελευθερία», ανέφερε ο Μίλοραντ Ντόντικ.

 

Το σκεπασμένο με τη σερβική σημαία φέρετρό του, το οποίο μετέφερε άγημα της προεδρικής φρουράς της Σερβίας στον χώρο της ταφής, σκέπασε χώμα από την ελληνική γη αλλά και από τη Σερβία, τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και το Μαυροβούνιο, που επιμελώς είχε μεταφέρει σε τρία ξεχωριστά βάζα η σερβική αντιπροσωπεία.