Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο “Χρώμα ως φως – Σύγχρονη Βυζαντινή Ζωγραφική”, του Γιώργου Κόρδη,  στο Μουσείο της Σερβικής Δημοκρατίας, την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 στις 19:00.

 

Την έκθεση εγκαινίασε η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Σερβικής Δημοκρατίας, Željka Stojičić. Εκτός από τον διακεκριμένο καλλιτέχνη, Γιώργο Κόρδη, χαιρετισμό απεύθυνε και ο Διευθυντής του Μουσείου, Davor Strika, ενώ τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας εκπροσώπησε η σύμβουλος του, Gabi Račić.

 

Η έκθεση διοργανώθηκε από το Μουσείο Σερβικής Δημοκρατίας με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Σερβικής Δημοκρατίας, της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, της Αγιορειτικής Εστίας και της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων της Σερβικής Δημοκρατίας. Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε η Dr. Ivana Pandžić, σύμβουλος του Μουσείου της Σερβικής Δημοκρατίας.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών και πολιτικών αρχών, εκπρόσωποι της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον Σεβασμιότατο Επίσκοπο Σάββα καθώς και πλήθος ενδιαφερόμενων πολιτών.

 

Στην έκθεση παρουσιάζονται 38 έργα του Γιώργου Κόρδη από διάφορες ενότητες, που έχει δημιουργήσει κατά καιρούς ο καλλιτέχνης, ενώ παρουσιάζεται και ένας αριθμός έργων στα οποία απεικονίζονται Αγιορείτες Άγιοι και είχαν πρωτοπαρουσιαστεί στην Αγιορειτική Εστία το 2017. Τα υπόλοιπα έργα, προέρχονται τόσο από παλαιότερες όσο και από πιο πρόσφατες δουλειές, φανερώνοντας την μεγάλη ποικιλία των θεμάτων και των υλικών που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης, ενώ τα σύγχρονα ψηφιακά του έργα εντυπωσιάζουν τόσο από την επιλογή των θεμάτων όσο και από την αυθεντικότητα της σύνθεσης τους.

Η έκθεση είναι ανοιχτή προς το κοινό καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00, έως τις 15 Μαΐου 2024.