Στην ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen), είπε ότι θα συστήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τόνισε ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έκανε περισσότερα τους τελευταίους μήνες από ό,τι την προηγούμενη δεκαετία και ότι έστειλε ένα σαφές μήνυμα μέσω μεταρρυθμίσεων και δεσμεύσεων, και γι’ αυτό το μήνυμα από τις Βρυξέλλες πρέπει να είναι σαφές ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αξίζει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φυσικά χρειάζεται περισσότερη πρόοδος για να ενταχθούν στην ΕΕ, αλλά η χώρα δείχνει ότι μπορεί να εκπληρώσει τόσο τα κριτήρια για την ένταξη της όσο και τις φιλοδοξίες των πολιτών της να είναι μέρος της οικογένειάς μας. Τα καλά νέα έρχονται τώρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να προτείνουμε στο Συμβούλιο την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Επομένως, το μήνυμα που έρχεται από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι σαφές. Επομένως, το μήνυμά μας, όπως μόλις κάναμε, πρέπει να είναι σαφές – το μέλλον της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης βρίσκεται στην ένωσή μας, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ (Milorad Dodik) χαιρετίζει αυτή την ανακοίνωση για την ολοένα και πιο βέβαιη έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αλλά αναφέρει ότι χωρίς να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, αυτό δεν σημαίνει κάτι. Πιστεύει ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι το αποτέλεσμα της τεράστιας και κρίσιμης συμβολής της Σερβικής Δημοκρατίας σε αυτή τη διαδικασία.

Πρέπει να ειπωθεί ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι το αποτέλεσμα της τεράστιας και κρίσιμης συμβολής της Σερβικής Δημοκρατίας σε αυτή τη διαδικασία. Για εμάς, η ευρωπαϊκή πορεία είναι σημαντική γιατί αντιπροσωπεύει την εκπλήρωση ενός μεγάλου εθνικού στόχου – τη ζωή των Σέρβων σε έναν οικονομικό και πολιτικό χώρο χωρίς σύνορα. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους εταίρους από την Ουγγαρία, τη Σερβία, τη Σλοβακία, την Αυστρία, την Κροατία και τη Σλοβενία, ως συνομιλητές που κατανοούν πλήρως το γεγονός ότι η Β-Ε είναι μια «μικρή ΕΕ»», δηλώνει ο Μίλοραντ Ντόντικ.

Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ (Milorad Dodik) αναφέρει ότι είναι δυνατό να λειτουργήσουμε και να προχωρήσουμε μόνο όταν δεν αποκλείονται τα ενδιαφέροντα κανενός, αλλά περιλαμβάνονται τα ενδιαφέροντα όλων στην εξίσωση.

Τότε έχουμε θετικό αποτέλεσμα. Οποιαδήποτε παρέμβαση ξένων στις εσωτερικές ροές δεν συνοψίζει τις διαφορές μας σε θετικές διαδικασίες, αλλά μια εξίσωση που μας απομακρύνει από έναν κοινό στόχο και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτό, αναφέρει ο Μίλοραντ Ντόντικ.

Ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας, Ράντοβαν Βίσκοβιτς (Radovan Višković) πιστεύει ότι Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερο την Βοσνία –Ερζεγοβίνη από, όπως λέει, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη τις Βρυξέλλες.

Δεν βλέπω τίποτα θεαματικό. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα έπρεπε να είχε λάβει αυτό το καθεστώς νωρίτερα, σε σχέση με την Ουκρανία, τη Μολδαβία, και ορισμένες γειτονικές χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέρει ο Ράντοβαν Βίσκοβιτς.

Το επόμενο βήμα είναι οι ηγέτες της EE να συζητήσουν για την σύσταση στην συνάντηση στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: RTRS