Η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Jelena Jovanović, είπε στο Srna ότι είναι σαφές ότι το κατηγορητήριο που ασκήθηκε από την Εισαγγελία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κατά του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, Milorad Dodik και του εν ενεργεία Διευθυντή της Επίσημης Εφημερίδας της Σερβικής Δημοκρατίας, Miloš Lukić, τους κατηγόρησε για εκπλήρωση συνταγματικών και νομικών υποχρεώσεων, πολιτικών και μη νόμιμων, και τόνισε ότι είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι εκπρόσωποι άλλων χωρών για την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Η κα. Jovanović τόνισε ότι αυτό το κατηγορητήριο αντιπροσωπεύει μια τεράστια πρόκληση για όλα τα θεσμικά όργανα και επεσήμανε ότι τα τελευταία 30 χρόνια η Σερβική Δημοκρατία αντιμετωπίζει πολυάριθμες πιέσεις, που περιλαμβάνουν απολύσεις, κυρώσεις και σφετερισμό της δικαιοδοσίας, όλα με στόχο την κατάργησή της.
Πιστεύει ότι η προσπάθεια αναθεώρησης της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον κρύβει την πρόθεση απομάκρυνσης του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ, από την πολιτική σκηνή επειδή έδειξε ότι δεν είναι έτοιμος για κανέναν συμβιβασμό όσον αφορά την Συμφωνία του Ντέιτον και την μοίρα της Σερβικής Δημοκρατίας.
“Προσπαθούν επίσης μέσω του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να αφαιρέσουν τις αρμοδιότητες της Σερβικής Δημοκρατίας. Απώτερος στόχος είναι η εξάλειψη του σερβικού λαού ως νομικής και πολιτικής οντότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η δημιουργία ενός ενιαίου και αστικού κράτους”, δήλωσε η κα Jovanovic.
Τόνισε ότι είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι εκπρόσωποι άλλων χωρών για την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
“Επί του παρόντος, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ο νόμος δεν ψηφίζεται από το κοινοβούλιο, αλλά από φυσικό πρόσωπο που δεν είναι καν πολίτης αυτής της χώρας. Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ορίζονται δικαστές από άλλες χώρες και οι πρεσβευτές ορισμένων χωρών παρεμβαίνουν στις εσωτερικές διαδικασίες. Πρέπει να δείξουμε ότι δεν μπορεί πια να είναι έτσι και πρέπει να είμαστε υπέρμαχοι του σεβασμού της ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον και να υπερασπιστούμε τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας”, ανέφερε η κα. Jovanovic.
Οι επικεφαλής των γραφείων Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας στο εξωτερικό παρείχαν υποστήριξη στον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας, Milorad Dodik και στο όργανο που εκπροσωπεί, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή για την υπεράσπιση της Σερβικής Δημοκρατίας, διότι πιστεύουν ότι το κατηγορητήριο κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας αντιπροσωπεύει νομική και πολιτική βία.
Στις 11 Αυγούστου, η Εισαγγελία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κατέθεσε κατηγορητήριο κατά του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, Milorad Dodik και του διευθυντή της Επίσημης Εφημερίδας της Σερβικής Δημοκρατίας, Miloš Lukić για μη εφαρμογή των αποφάσεων του Kristijan Šmit. Το κατηγορητήριο διαβιβάστηκε στο Δικαστήριο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για επιβεβαίωση.
Πηγή: SRNA